Avukat Poyraz Ateş

avukat

Avukatlık “her türlü hukuki sorun ve anlaşmazlıkların, adalet ve hakkaniyete uygun olarak çözümlenmesi ve hukuk kurallarının tam olarak uygulanmasında, yargı organlarına, kişilere, kurum ve kuruluşlara yardım etmek için, hukuki bilgi ve tecrübelerini, adaletin hizmetine tahsis eden ve kamu hizmeti gören serbest meslek mensubudur.

Bir kimsenin avukatlığını kabul etmeden önce davasını aldığı kişiyi (müvekkilini) dinler, yararlı olabileceğine inanırsa davayı kabul eder,
Dava konusu ile ilgili yasaları, yüksek mahkemelerin kararlarını inceler,
Dava ile ilgili geniş araştırma ve inceleme yapar,
Mahkemelerde çeşitli davalar açar veya müvekkili aleyhine açılan davaya katılır,
Dava ile ilgili tanıkları mahkeme heyetine dinletir ve sorular sorar,
Kararın müvekkili lehine sonuçlanmasını sağlamak için savunma metnini hazırlar ve savunma amacıyla konuşma yapar,
Yeni çıkan yayın ve kanunları takip eder

kitap
heykel

Çünkü kendi başınıza yapacağınız bir uygulama haklı olsanız dahi yasalar önünde sizi haksız çıkarabilecektir. Bildiğiniz üzere dava türlerine göre değişkenlik göstermekle birlikte bir çok dava için avukat tutma zorunluluğu yoktur. Ancak avukat tutulmadığı durumlarda davalarda hukuki risk artacaktır.

Buna göre, yaşı küçük olanlar, kendini savunamayacak ölçüde malul, sağır ve dilsiz olan şüpheli, sanık veya müştekiler ile alt sınırı 5 yıldan fazla olan bir suçtan yargılanan şüpheli veya sanıkların ; avukat tutmaları yahut bu dosyalara avukat atanması zorunludur.

Bildiğiniz üzere dava türlerine göre değişkenlik göstermekle birlikte bir çok dava için avukat tutma zorunluluğu yoktur. Ancak avukat tutulmadığı durumlarda davalarda hukuki risk artacaktır. Ve davayı kazanma ihtimali de azalacaktır.

  • Avukat, hukuki sorun karşısında ne yapması gerektiğini en iyi bilen kişidir. …
  • Kanunlar karmaşık bir yapıya sahiptir. …
  • Dosya hazırlama ve takip işlemleri önemlidir. …
  • Avukat arabuluculuk hizmeti de vermektedir. …
  • Hukuki danışmanlık alarak en doğru çözüm yolunu bulmak mümkündür.
tokmak

FALİYET ALANLARIMIZ

Aile Hukuku

Aile hukukunun başlıca konuları nişanlanma, evlenmenin koşulları ve hükümleri, boşanmanın koşulları ve sonuçları, mal rejimleri, aile konutu, soybağı, evlat edinme, velayet, çocuğun nafaka hakkı, vesayet, kayyımlık, yasal danışmanlık, yardım nafakasıdır.

İş Hukuku

İş hukukunun temel kavramları, çalışma şartları, prim, ikramiye, sosyal haklar, iş sözleşmesinin türleri, iş sözleşmesinden kaynaklı olarak ortaya çıkan hak ve yükümlülükler, iş sözleşmesin sona ermesi, iş sözleşmesinin sona ermesi ile oluşan tazminatlar, iş sağlığı ve güvenliğine dair k

Tazminat Hukuku

insan haklarında meydana gelen zararları gidermek amacıyla adaleti temin eden hukukun bir parçasıdır. Tazminat kişinin, kurumun, kuruluşun vb. bir başka kurum, kuruluş, şahıs tarafından maddi veya manevi zarara uğratılması sebebiyle haksızlığa uğramış tarafa hakkını teslim

Miras Hukuku

Miras hukuku, mirasbırakanın ölümü ile sona ermeyen hak ve borçlara ilişkin hukuki durumları düzenleyen hukuk dalıdır. Şayet mülkiyet ölüm ile sona erseydi, bu durumda miras hukukuna gerek bulunmayacaktır

Ticaret Hukuku

Ticaret hukuku, hukukun, ticaretle ilişkili tüm mevzuatı kapsayan bir alt dalıdır. İşletmeler, tacirler, bireyler arasındaki ticari ilişkileri, alışverişi ve tarafların haklarını düzenler. Ticaret hukukunun genel kavramları

İdare Hukuku

İdare hukuku, temeli anayasada belirlenen, idarenin faaliyet ve örgütlenmesine ilişkin kurallar öngören, kamuya tanınan üstünlük ve ayrıcalıklar ile bireye tanınan hak ve hürriyetlerin dengelenmesini sağlayan hukuk dalıdır.

Sıkça Sorulan Sorular

Bireylerin birbirleriyle ve devletle ilişkilerinde ortaya çıkan anlaşmazlıklarda hukuki bilgisine başvurulan ve bireyleri ilgili yerlerde temsil eden ve haklarını savunan kişidir.

Avukat, yargı önünde; gerçek ya da tüzel kişilerin haklarını savunan, hukuk ve yasa işlerinde yol gösterici nitelik taşıyan kişiye verilen mesleki unvandır. Avukat kelimesi Latince kökenli olup, tanık olarak mahkemeye çağrılan kimse, savunucu anlamlarına gelmektedir.

Hukuki alanlar içerisinde istenildiğinde görüş beyan edilmesi, Anlaşmazlıkları önleyecek şekilde hukuki tedbirlerin alınması, Müşterilerinin menfaatlerinin korunması, Anlaşma ve sözleşmelerin hukuksal temeller çerçevesinde gerçekleşmesinin sağlanması, şeklinde sıralanabilir.

  • Dosya inceleme yetkisi.
  • İşlemlerin bildirilmesini isteme yetkisi.
  • Hazır bulunma yetkisi.
  • Yakalanan ve tutuklanan sanıkla görüşme hakkı
  • Kanun yollarına başvurma hakkı
  • Doğrudan soru sorma yetkisi.
  • Görevini özgürlük içinde yapma yetkisi.

Şüphesiz ki avukat, TCK madde 6’ya göre, yüksek mahkemeler, adlî ve idarî mahkemeler üye ve hakimleri ve Cumhuriyet savcıları ile birlikte yargı görevini yapandır! Savunma hakkı ve/veya görevi, adil yargının temelidir. Herkesin savunulmaya hakkı vardır. Önemle belirtmek gerekir ki; avukat, suçu değil sanığı savunur!

Madde 13 – Bir hakim veya Cumhuriyet Savcısının eşi, sebep veya nesep itibariyle usul ve füruundan veya ikinci dereceye kadar (Bu derece dahil) hısımlarından olan avukat, o hakim veya Cumhuriyet Savcısının baktığı dava ve işlerde avukatlık edemez.

banner
Scroll to Top